Hledáte tip na rychlou a sytou polévku? Tento zeleninový krém je navíc plný vitamínů!
Neviete sa rozhodnúť, či máte radšej koreňový alebo stopkový zeler? Nemusíte si vyberať. V tomto jednoduchom recepte z dielne Na chalupe na zelerovú krémovú polievku využijete oba. Navyše si pochutíte aj na zdravom póre. Aj keď zeler nepatrí medzi obľúbencov každého, ak ho pripravíte správne, dokáže príjemne prekvapiť!
Neumíte se rozhodnout, zda máte raději kořenový nebo stopkový celer? Nemusíte si vybírat . V tomto jednoduchém receptu z dílny Na chalupě na celerovou krémovou polévku využijete oba . Navíc si pochutnáte i na zdravém póru. I když celer nepatří mezi oblíbence každého, pokud jej připravíte správně, dokáže příjemně překvapit!
Ingredience na krémovou celerovou polévku
K přípravě jedné středně velké dávky budete potřebovat:
-
1 středně velký kořenový celer
-
3 - 4 stopky stonkového celeru
-
1 středně velký pór
-
2 stroužky česneku
-
1 menší cibule
-
1 litr zeleninového vývaru
-
200 ml šlehačkové smetany
-
1 PL másla
-
Olivový olej
-
Sůl podle chuti
-
Černý pepř podle chuti
Jak připravit zdravou krémovou polévku z celeru a pórku?
Zeleninu si předpřipravte – oba druhy celeru nakrájejte na malé kostičky. Nezapomeňte, že celer by se měl během vaření zcela rozvařit – tak bude výsledná polévka krásně krémová. Bonusový tip: Vrchní části celeru nevyhazujte!. Dejte je do vody a časem vám vyroste čerstvá nať. Nakrájejte pórek a spolu s cibulí a česnekem ho orestujte na olivovém oleji. Přidejte také celer a vše spolu krátce opečte. Osolte a opepřete podle chuti. Následně zalijte zeleninovým vývarem.
Vařte přibližně 30 minut, dokud zelenina nezměkne. Po uvaření zeleninu rozmixujte dohladka. Následně přidejte smetanu ke šlehání a trochu másla, nechte krátce přejít varem. Dochuťte ještě jednou solí a pepřem podle potřeby.